W czym podawać kawę

Któż z nas nie słyszał stwierdzenia: „Ale w tym kubku mi nie smakuje”. Kawa niby ta sama, odpowiednia ilość mleka również, a nawet cukru w sam raz, a jednak napój wydaje się inny. Myliłby się ten, kto uważałby takie stwierdzenie za fanaberię. Sposób podania kawy ma znaczenie. Co więcej, prawidłowy dobór naczynia nie tylko ucieszy nasze oko, ale też podniesie walory smakowe ulubionego napoju.

W czym podawać espresso?

Espresso podajemy w niewielkich filiżankach o pojemności ok. 60 ml. Powinny mieć cylindryczny kształt, aby na powierzchni kawy mogła utrzymać się crema. Warto je wcześniej podgrzać. Wiele ekspresów posiada dziś taką funkcję. Espresso podajemy ze szklanką wody, którą można popijać przed albo po wypiciu kawy w celu oczyszczenia kubków smakowych.

W czym podawać americano?

Espresso z większą ilością wody to najczęściej pita kawa w Polsce. Odpowiednio należy ją podawać w większej (ok. 200 ml) filiżance ze spodkiem. Warto na talerzyku umieścić kawałek gorzkiej czekolady albo ciasteczko korzenne. Idealnie podkreślą smak wypalanej kawy w odróżnieniu od słodkich ciast lub owoców, które niestety go przytłumią. Dodatkowo można zaserwować dzbanuszek ze spienionym mlekiem, gdyby jednak trafił się amator białej kawy. Doskonałą kawę można znaleźć na stronie palarni https://coffeeandsons.pl/.

W czym podawać cappuccino?

Cappuccino podajemy w filiżankach o pojemności ok. 200 ml. Warto też nabyć specjalne szklane naczynia z podwójnymi ściankami, które będą cieszyły koneserów widokiem mlecznej pianki. Cappuccino można posypać cynamonem, startą czekoladą albo podawać ją bez dodatków. Warto pamiętać, że we Włoszech ten rodzaj kawy jest pity wyłącznie o poranku.

W czym podawać latte macchiato?

Przy latte i jej odmianach wskazana jest wysoka szklanka o pojemności min. 220 ml. Wówczas smakosz kawy może podziwiać trzy kolory latte, które tworzy kawa, mleko i pianka. Odpowiednim dodatkiem są słodkie syropy. Wówczas wlewamy je na dno szklanki i dopiero podstawiamy ją do ekspresu. Piankę latte macchiato możemy zwieńczyć tartą czekoladą lub cynamonem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here